Какво да не правим веднага след като се събудим?

349

От началото на деня ни зависи и неговото продължение. Затова трябва да отстраним всички вредни навици, които сме си изградили с времето.

Негативното сутрешно настроение или някаква непредвидена ситуация могат да повлияят на това как преминава денят, но има и ежедневни дейности, които също могат да развалят не само настроението, но и здравето.

Според лекарите именно сутрешните навици поставят основата за целия ден. И за съжаление много от навиците са лоши, пише actualno.com. Хората упорито ги следват и правят всеки ден нездравословен.

Какво да не правите веднага след събуждане?

Проверката на телефона или таблета Ви според специалистите е най-вредният сутрешен навик, който трябва да избягвате. Това действие води до факта, че с началото на нов ден човек е изправен пред стрес, поради което прекарва целия ден в напрежение и вълнение.

Не проверявайте имейли и текстови съобщения, докато не приключите със закуската или други сутрешни дейности, съветват още експертите.

Пиенето на кафе веднага след събуждане е навик с негативни последствия. Трябва да пиете кафе поне 30-40 минути след като се събудите. Важно е тялото да спре да произвежда хормона кортизол, а кафето да не увеличава съдържанието му. Науката е стигнала до извода, че най-доброто време за пиене на кафе е от 10 сутринта до обед и между 14 и 17 часа. Най-добрият и здравословен сутрешен навик е да започнете деня с чаша топла вода, това ще ускори метаболизма и ще укрепи и тялото.

Не се разтягайте рязко сутрин. Ставите и мускулите си почиват през нощта, така че не трябва да ги принуждавате да работят активно след събуждане. Те трябва да се „събудят“, а най-добрият вариант е да се разтегнете качествено, да размахвате пръстите на краката си, да вдигнете ръцете си нагоре. Пренебрегването на разтягане е вредно и трябва да се прави всяка сутрин.

Ако нямате ясен списък какво трябва да прави през целия ден, започвате да се суетите много, както и да изпълнявате няколко задачи едновременно, но тази тактика е погрешна, тъй като е трудно да се концентрирате върху действието. Ако има ясна рутина, тогава няма стрес.

Не бива да закусвате със сладкиши. Ако човек започне закуската си така, тогава през целия ден ще се чувства гладен. Този факт е научно доказан.

По публикацията работи: Мариела Анастасова