Скандални разкрития: Над 300 световни политици крият пари в офшорки, сред тях има и българи

450

Как световни личности са укривали богатства?

Над 300 световни политици, държавници и милиардери са укривали богатства в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. Това показва ново мащабно международно разследване на журналисти от цял свят.

В списъка на собственици на тайни сметки са чешкият премиер Андрей Бабиш, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени до Владимир Путин.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който следващата седмица ще се яви на избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, която е използвана за закупуването на имение във Франция на стойност 22 милиона долара. Изтеклите данни свързват руския президент Владимир Путин с тайни финансови активи в Монако.

Според документите йорданският крал Абдула II притежава тайна имотна империя в САЩ и Великобритания, оценявана на около 100 млн. долара. Той е закупил част от имотите, докато страната му е била в тежко финансово положение и е получавала международна помощ, предава bTV.

Според изнесените данни от Международния консорциум на разследващите журналисти в документите се споменават имената на 336 политици от 90 страни. Карта на сайта на организацията показва от кои страни са тези политици и на нея е отбелязана и България, като по-конкретно става въпрос за двама политици. В публикуваните досега документи и статии обаче не се споменава нито едно име от нашата държава.

Разследването е наречено „Пандора пейпърс” или „Документите Пандора”. В него са участвали около 600 журналисти, а информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании,които предоставят финансови услуги по целия свят.

„Не самите престъпници перат пари. Банките играят наистина важна роля, защото те са системата, чрез която парите се местят от дадена държава към хубаво и сигурно място. И това е огромен проблем, защото в крайна сметка всички ние плащаме цената за това. Парите идват от нашите данъци и приноса ни към обществото. Би трябвало те да се похарчат за пътища, транспорт, училища. Като общество трябва да направим нещо”, каза Греъм Бароу, експерт по схемите за пране на пари.

По публикацията работи Снежина Раева