Северна и Южна Корея подновиха горещите си комуникационни линии

52

Северна и Южна Корея възстановиха горещите си линии тази сутрин, които бяха прекъснати от Пхенян преди няколко месеца, предаде Reuters

Припомняме, че миналата седмица лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун изрази готовност да възстанови горещите линии, които Северна Корея прекъсна в началото на август в знак на протест срещу съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ.

Официалната агенция на Северна Корея KCNA обяви, че телефонните връзки ще бъдат възстановени отново в понеделник в 9:00 ч. местно време.

 Южна Корея потвърди, че редовната комуникация, която се осъществява два пъти дневно е била възобновена навреме чрез военни канали и други линии, управлявани от Министерството на националното обединение, с изключение на военноморския канал, създаден в международна мрежа за търговски кораби.

Горещите линии са рядко средство за преодоляване на съперниците, но не беше ясно дали повторното им свързване ще улесни всяко смислено връщане към преговорите, насочени към премахване на ядрените и ракетните програми на Север в замяна на облекчението на санкциите на САЩ.

В съобщението за възстановяването на линиите КЦНА призова южнокорейските власти „да положат позитивни усилия да поставят връзките между Севера и Юга на правилен път и да уредят важните задачи, на които трябва да бъде даден приоритет за отваряне на светли перспективи в бъдеще“.

В своята тази реч Ким Чен Ун призова Южна Корея да се откаже от своите „двойни стандарти“ и „заблуда“ по отношение на самозащитните военни дейности на Севера, докато разработва свои собствени оръжия.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова