ЕМА ще обяви позицията си за поставянето на бустерните дози ваксини

49

Европейската агенция по лекарствата (EMA) трябва да излезе по-късно днес с позиция относно поставянето на трета доза от ваксините

Европейските страни се разминават в плановете си за поставяне на трета подсилваща доза ваксина срещу Ковид 19, още преди регионалният контролер за наркотици да постанови дали те са безопасни и ефективни.

Италия, Франция, Германия и Ирландия вече започнаха да поставят бустерни дози от ваксините. Холандия също планира да направи това скоро, но само на хора с имуносупресия.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) трябва да излезе по-късно днес с позиция относно поставянето на трета доза от ваксините, предаде Reuters.

Подчертавайки заложеното, Европейският център по инфекциозни болести обяви, че процентът на ваксинираните хора в региона все още твърде нисък и съществува риск от значително нарастване на заразените с Ковид през следващите шест седмици.

Едва 61% от общото население на ЕС са били напълно ваксинирани. А само три държави – Малта, Португалия, Исландия,процентът на хората, които са се имунизирали е над 75% от общото си население, се казва в съобщението.

Това се сравнява с ваксинирани по-малко от една четвърт от населението в България.

Ако ЕМА даде своята подкрепа за бустерна доза на Pfizer, 27-членният блок ще се присъедини към САЩ, Великобритания и Израел, които имат зелена светлина в тази посока.

Много експерти по ваксините са на мнение, че досегашните данни предполагат необходимост от бустери само при възрастни хора и такива с нарушена имунна система.

Решение на ЕМА се очаква днес, въпреки че е малко вероятно регулаторът да предостави подробни указания за това кой трябва да получи трета, подсилваща доза.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова