Областният управител на Добрич: Капитана на Vera SU отказва евакуация на екипажа (ВИДЕО)

Вчера бе издадена заповед за обявяване на частично бедствено положение на територията на община Каварна, с което бе забранен и достъпа до заседналия кораб Vera SU

„Както във всяка община, така и в нашата създадохме кризисен щаб. Трябва да се предприемат мерки. При лошо време и при желание на екипажа, те ще напуснат кораба. Става въпрос и за опазването на околната среда, не трябва да допускаме се случи екокатастрофа. Уведомих областния управител и  министъра на вътрешните работи, съобразно законодателството“. Това каза на брифинг кметът на община Каварна Елена Балтаджиева.

„Снощи след 17 часа времето беше много лошо, вълните се увеличиха. Ограничението, което наложих, е с цел да не се стигне до там да трябва да се спасяват още хора, понеже отсечката е хлъзгава и опасна. Всички приеха кораба като атракцион, а всъщност той въобще не е. Снощи екипите не спряха да работят до късно“, допълни тя.

Балтаджиева предложи да се създаде пропусквателен режим до кораба, така че когато започне да се действа по изтеглянето му, журналистите да имат възможност да заснемат случващото се. „В противен случай всичко е една анархия“, допълни Балтаджиева.

„Предвидено е да се изведе екипажа от кораба, да бъдат настанени и прегледани. Към момента те са в безопасност и не е необходимо тяхното извеждане. Имат осигурени храна и вода“, заяви главният директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към Морска администрация-Варна Румен Николов.

При извеждане на екипажа от кораба, те ще бъдат карантинирани. Към момента капитана обаче отказва евакуация. Това обясни областния управител на Добрич Васил Карапанчев.

„На база извършения водолазен оглед на кораба се вижда, че има процеп на носа, при срещата със скалите. Нахлула е вода в т. нар форпик или това е първият отсек на кораба. Количествата вода обаче не са толкова сериозни. Има и едно протриване на кораба с размери около 40-50 см и ширина 7-8 см., но това не е довело до нарушаване на целостта на хамбара. Там няма нахлуване на вода. Три пъти през денонощието се правят замервания, за да се следи“, допълни Румен Николов.