Откриха ген, който може да блокира смъртоносни вируси

478

Американски екип от изследователи са открили ген при маймуни и мишки, една от мутациите, на който може да блокира смъртоносни вируси като ХИВ, Ебола и други, съобщават от Science Daily

Учените смятат, че ако генът бъде модифициран, това би могло да доведе до пробив в борбата срещу голяма част от животозастрашаващите вирусни инфекции. Резултатите от изследването за публикувани в списание „Cell“.

Генът, наречен retroCHMP3 играе ключова роля в клетъчните процеси които са жизненоважни за поддържане целостта на клетъчната мембрана, междуклетъчната сигнализация и клетъчното делене при хора и животни. Той кодира съответния променен протеин, който нарушава способността на някои вируси да излязат от заразената клетка и не позволява тя да продължи да заразява други клетки.

Генът възниква като дублирано копие на ген, наречен зареден мултицезикуларен телесен протеин 3 или CHMP3. Докато някои маймуни, мишки и други животни притежават гена retroCHMP3 или други негови варианти, хората имат само оригиналния CHMP3.

При хора и други същества CHMP3 е добре известен с това, че играе ключова роля в клетъчните процеси, които са жизненоважни за поддържане целостта на клетъчната мембрана, междуклетъчната сигнализация и клетъчното делене.

ХИВ и някои други вируси отвличат този път, за да се отделят от клетъчната мембрана и да заразят други клетки. Въз основа на своите изследвания, доктор Елде и неговите колеги подозират, че дублирането на CHMP3, което са открили при примати и мишки, блокира това да се случи като защита срещу вируси като HIV и други вирусни заболявания.

„Изключително сме развълнувани от този резултат, защото преди време показахме, че много вируси с обвивка използват пътя на ESCRT за излизане от клетките“, каза Уес Сундквист, ръководител на катедрата по биохимия в Университета на Юта. „Винаги сме смятали, че има начин, по който клетките могат да се защитят срещу такива вируси, но не знаехме как това може да се случи, без да се намесват в други много важни клетъчни функции. Смятахме, че вируси като ХИВ и ебола винаги могат да използват пътя на ESCRT, като избуяват и заразяват нови клетки“, продължава той. „Но се оказва, че имат ахилесова пета. RetroCHMP3 прави вирусите уязвими. В бъдеще се надяваме да извлечем урок от това откритие и го използваме за борба с вирусни заболявания.“

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова