Ким Чен-ун: Ще възобновим комуникацията си с Южна Корея

41

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви, че ще възобнови комуникацията с Южна Корея от началото на месец октомври, предаде BBC

 Изказването на лидерът на Северна Корея бе направено по време на втората сесия на Върховното народно събрание на страната. В речта си Ким Чен-ун казва, че линиите на комуникация между двете държави ще бъдат възстановени като част от усилията за подобряване на отношенията и изграждане на мир на Корейския полуостров.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че е готов да възстанови жизненоважна комуникационна гореща линия с Южна Корея в евентуално предложение за помирение.

Той също така обвини САЩ, че предлагат преговори, без да променят своята „враждебна политика“ спрямо Севера.

Междукорейските отношения са в задънена улица от срещата на върха между САЩ и Северна Корея в началото на 2019 година.

Връзките охладняха още повече, след като Северна Корея взриви междукорейския офис за връзка в граничния град Кесон и прекъсна всички трансгранични комуникационни линии в знак на протест срещу пропагандните листовки, които Югът изпращаше.

Линиите бяха възстановени за кратко в края на юли, но Пхенян скоро след това спря да отговаря на редовните обаждания на Сеул. Този път причината бяха съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ, които Северът смята за репетиция за военно нашествие.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова