Половин година по-късно: Самотна майка с две деца все още се бори за ново общинско жилище

179

Преди половин година майка и двете ѝ деца са били настанени в общинско жилище в столичния район „Илинден“. Малко след това обаче се оказва, че жилището тъне в разруха, а майката няма средства за ремонт.

Настаниха майка с две деца в мизерно общинско жилище (ВИДЕО)

Домът е с пропаднал под, изкъртена мазилка и влага по стените.

За да стане жилището годно за обитаване, трябва да се направи основен ремонт, който жената не може да си позволи. От общината обещаха в най-скоро време да преместят семейството в нов блок. Шест месеца по-късно обаче Ива Славкова и дъщерите й все още живеят в същия дом.

„Плочата пред апартамента е хлътнала. Няма топла вода и парно. Взех жилището, без да знам, че трябва да направя ремонт”, разказа жената пред NOVA.

Всичко започнало преди 5 години, когато наемът на квартирата, където Ива и децата ѝ живеят, става непосилен за жената. Малката ѝ дъщеря трябва да се лекува и са нужни средства. Подават документи за общинско жилище и през месец март тази година го получават. То обаче се оказва в лошо състояние.

„Трябва да се входира заявление, че желае да ѝ се помогне със средства за ремонт”, обясни Иван Божилов, кмет на район „Илинден“.

Докато спорът тече, в края на април, мнението си дават и експертите. Според тях водата от водосточните тръби е проникнала през основите и е предизвикала слягане и напукване на плочите. Въпреки че според тях влага в апартамента няма, го определят като неподходящ за обитаване.

„За новите жилища има 100 чакащи. Комисията ще си вземе изцяло самостоятелно решение кой поред трябва да получи такова, защото има и други семейства с болни деца”, каза още Божилов.

Ако няма развитие по случая, майката обмисля да обяви гладна стачка.

По публикацията работи: Мариела Анастасова