Любопитно

Любими храни, които ще изчезнат в резултат на климатичните промени

За съжаление, колкото и да не ни се иска изменението на климата е засегнало голяма част от нашата планета и то може да доведе до изчезването на някои любими наши храни

Глобалното затопляне обхванало голяма част от света и с промяната на метеорологичните модели ще се промени и способността на фермерите да отглеждат своите култури  в количествата, с които много от нас са свикнали днес, пишат от Euronews.

Това означава, че през следващите години голяма част от продукцията, която сме свикнали да виждаме в магазините днес, може да изчезне.

Има много причини, поради които изменението на климата може да повлияе на храната, с която разполагаме. Екстремното време може да опустоши районите, в които се отглеждат по-голямата част от културите.

Ето някои от любимите ни храни, които в бъдеще могат да изчезнат заради измененията в климата:

 Шоколад

Едва ли има човек на земята, който да не обича шоколад. За съжаление това любимо на всички сладко изкушение е на път да изчезне. Причината за това е, че какаовите зърна се нуждаят от много специфична среда, за да се развиват. Те могат да растат само в зони, намиращи се на 20 градуса северно и южно от екватора. Те изискват равномерни температури, висока влажност, обилни дъждове, богата на азот почва и защита от вятър, който се среща почти изключително в тропическите гори.

Тревожно за любителите на шоколада, Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) изчислява, че зоните за отглеждане на какао може да се сблъскат с повишаване на температурата с 2,1 градуса по Целзий до 2050 г., което би намалило драстично площта за отглеждане.

Без условията, необходими за отглеждането на тези зърна, шоколадът би могъл да изчезне напълно от рафтовете на супермаркетите.

 Банани

Бананите са най -популярният плод в света, главно заради това, че са богат източник на калий.

В момента над 135 страни по света произвеждат банани, а площите, подходящи за отглеждането им, се очаква да се увеличат с 50 % до 2070 г.

Авокадо

Любимо на мнозина и мразено от други, авокадото предизвика редица спорове, свързани с въздействието му върху околната среда.Точно като бананите, авокадото се отглеждакато монокултура. Това означава, че една култура е засадена без много биоразнообразие, което прави културата по -податлива на вредители и болести.

За да се отгледа авокадо, е необходимо ползването на много пестициди, които могат да причинят щети на околната среда. Изискването от над 250 литра вода на дърво за поливане също ги прави силно податливи на изменението на климата. Някои учени се опасяват, че авокадото може да изчезне до 2050 г.

Вино

Сортовете грозде са много податливи на условията на околната среда. Причината, поради която имената на вината са толкова силно защитени от местоположението им, е, че дори и най -малката промяна може да доведе до разлика във вкуса, което не е нужно да сте сомелиер, за да забележите.

За да поддържат на идеални условия за отглеждане на грозде, винопроизводителите вече търсят по-голяма надморска височина, за да произвеждат своите известни сортове.

Ако загубата на любимите ви вкусове не е достатъчно притеснителна, проучване от 2013 г. предвижда, че жизнеспособната земя за отглеждане на винено грозде може да намалее с до 73 % до 2050 г. Притеснитено,нали?

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 4 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 4 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца