Ердоган ще се срещне с Путин в Сочи

40

Руският президент Владимир Путин ще прекрати периода си на самоизолация, като по-късно днес ще се срещне с турския президент Тайип Ердоган, съобщават от Reuters

Путин заяви по-рано този месец, че ще трябва да прекара „няколко дни“ в самоизолация, след като десетки хора от обкръжението му се разболяха от COVID-19.

Разговорът между Владимир Путин и Тайип Ердоган ще се проведе в Сочи. Централна тема в преговорите между двете страни ще бъде ситуацията в Сирия като цяло и най-вече в провинция Идлиб.

Москва и Анкара се обвиняват взаимно в неизпълнение на подписания през 2018 г. от двамата президенти меморандум за Идлиб.

Руската страна е недоволна от темповете, с които турската изпълнява ангажимента си да раздели терористите и представителите на умерената опозиция. Турция на свой ред критикува въздушните удари на руската авиация по цели на бунтовниците и се опасява от евентуална операция на сирийската армия срещу тях с подкрепата на Москва.

Либия, Афганистан и Южен Кавказ, както и двустранните отношения също са в дневния ред на преговорите, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова