5 ползи за здравето от консумацията на тиква

60

Тиквата е един от най-полезните есенни продукти. Тя притежава редица полезни , по-специално тя укрепва имунната система, активира чревната перисталтика поддържа усещане за ситост и подобрява състоянието на кожата.

Освен това този плод е богат на редица витамини като А, В, Е, желязо, натрий, калий, калций, магнезий, цинк, фосфор и фибри.

Подхранва повехналата кожа

Тиквата е богата на ензими и алфа-хидрокси киселини, които имат ексфолиращ характер. Те допринасят за ускоряване обновяването на кожните клетки, като по този начин стимулират възвръщането на сиянието и жизнеността ѝ.

Помага за избледняване на пигментни петна

Тиквата съдържа изобилие от витамин А. Той е мощен антиоксидант с противовъзпалителен ефект, насърчаващ деленето на клетките. Витамин А има изсветляващи свойства, които подпомагат избледняването на петната от слънцето, появили се по кожата през лятото.

Щит срещу алергии

Тиквата помага за предотвратяване на алергични реакции. Докато борбата с болести като астма и алергии се основава на укрепване на имунната система, витамините и минералите с висока антиоксидантна способност са от голямо значение. Един от тези витамини е бета-каротинът, а тиквата е една от храните с най-високо съдържание на бета-каротин. В парче тиква с размер половин чаша – витамин А е два пъти повече от дневната нужда.

Укрепва имунната система

Тъй като тиквата е богата на витамини и минерали с антиоксидантни свойства, тя предпазва тялото от бактерии, вируси и микроби и спомага за поддържането на имунната система по време на променящите се сезони и през мразовитите зимни дни. Подпомага здравето на очите. Компонент, наречен ксантин в тиквата, филтрира ултравиолетовите лъчи в ретината на очите, което предотвратява проблеми, които могат да възникнат в напреднала възраст, като увреждане на тъканите на окото, катаракта. Освен това съдържащият се в тиквата витамин А също така помага на очите да се адаптират към нощта и здрача.

Подпомага здравето на очите

Компонент, наречен ксантин в тиквата, филтрира ултравиолетовите лъчи в ретината на очите, което предотвратява проблеми, които могат да възникнат в напреднала възраст, като увреждане на тъканите на окото, катаракта. Освен това съдържащият се в тиквата витамин А също така помага на очите да се адаптират към нощта и здрача.

Помага за отслабване.

100 грама тиква съдържат само 26 килокалории, освен това продуктът е богат на фибри, които, както вече беше отбелязано, осигуряват усещане за ситост за дълго време. Следователно тиквата не води до излишни калории и допринася за процеса на отслабване.

По публикацията работи: Ралица Димитрова