Турция ще може да покрива една трета от нуждите си с газ от Черно море до 2027

55

Наскоро открито находище на природен газ в Черно море ще осигури близо една трета от вътрешните нужди на Турция, като ще достигне пиковия си производствен капацитет до 2027 г. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез пред Bloomberg

По думите на министъра Турция ще започне с ниво от 10 млн. куб.м газ на ден и постепенно равнището ще достигне до 40 млн. куб.м дневно или около 15 млрд. куб.м годишно. Като целта би била да се увеличи това до около 15 милиарда кубически метра годишно в рамките на четири години (приблизително една четвърт от производството на Европейския съюз днес).

Турция има за цел да намали годишните си сметки за енергия от около 44 милиарда долара, като намали зависимостта си от вноса, който в момента отчита почти цялото потребление на газ в страната.

Очаква се търсенето на вътрешен газ с една четвърт да достигне 60 милиарда кубически метра тази година, поради по -ниското производство на хидроенергия на фона на сухо време и повишаване на цените на въглищата, каза Донмез.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова