Главният прокурор е напуснал „Бояна“

102

Близо година и половина Иван Гешев заедно със семейството си са се помещавали в дом 5 на резиденция „Бояна“. Още преди да изтече крайният срок за прекратяване на договора, те са напуснали резиденцията.

Договорът му е трябвало да бъде прекратен до първи октомври 2021 година, но още преди тази дата той и семейството му са напуснали вилата.

Информацията беше потвърдена от Министерски съвет, след въпроси, свързани с имуществената декларация на Гешев, подадена пред Инспектората на Висшия съдебен съвет, съобщи „Дневник“.

В нея той беше декларирал, че е живял под наем в апартамент от 57 квадратни метра, а наемодател е била администрацията на Министерски съвет.

Цената е била 2200 лева.

От Министерски съвет и сега отказаха да уточнят дали декларираният от Гешев имот е именно въпросният дом 5, позовавайки се, че информацията е лична.

От анализа на всички известни и потвърдени досега данни обаче, се разбира, че Иван Гешев е обявил част от имота и плаща за него, а другата част е наета от член на семейството му, който заплаща същата сума – 2200 лева.

„В случая се касае за хотелско настаняване в обект, който не е част от ведомствения жилищен фонд на Министерски съвет. Хотелското настаняване е при условията на услугата „дълъг престой“, дефинирана като настаняване в помещения, за не по-малко от три последователни нощувки, реализирани от един настанен“, пише в отговорите на Министерски съвет.

От тях се разбира още, че главният прокурор е започнал да пребивава там през юли 2020 година и договорът ще бъде прекратен към първи октомври тази година.

На уточняващи въпроси дали след първи октомври договорът ще бъде подновен, от правителствената пресслужба заявиха, че не е постъпвало заявление за нов договор и че дом 5 е свободен.

Предизвестието за напускане е било подадено на първи септември 2020 г.

От прокуратурата засега не са коментирали случая и не отговориха на допълнителните въпроси.

По публикацията работи: Мариела Анастасова