Вотът в Германия: Социалдемократите печелят, изпреварвайки консерваторите на Меркел

52

Германската социалдемократическа партия спечели изборите за Бундестаг. Тя изпревари партията на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, предаде BBC

ГСДП получи 25,7% от гласовете. Това е най-добрият и резултат от години. В същото време блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) спечели 24,1% от гласовете.

Зелените постигнаха най -добрия резултат в историята на своята партия, като се класираха на трето място с 14,8% от бюлетините.

Свободната демократическа партия получава 11,5 процента, отбелязвайки увеличение на своята подкрепа в сравнение с предишните избори.

Партията „Алтернатива за Германия“ пада до пето място с 10,3 процента.

Партията „Левите“ получава 4,9 процента, отбелязвайки спад в своята подкрепа.

 Междувременно депутатското място на германския канцлер Ангела Меркел беше спечелено от кандидат на социалдемократите за първи път от 1990 г., предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Прекият депутатски мандат, който Меркел държеше в своя избирателен район в провинция Мекленбург-Предна Померания, беше спечелен от Анна Касауцки от съперническата Германска социалдемократическа партия (ГСДП). Кандидатът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел за този мандат Георг Гюнтер се нареди на второ място.

В германската избирателна система избирателите имат два гласа: първият е за кандидат по техен избор в избирателния им район; вторият е за предпочитаната от тях партия. Меркел беше избрана в германския парламент с пряк мандат от този избирателен район за първи път през 1990 г. и оттогава го печелеше на всички следващи избори. Тя не се кандидатира на сегашните избори. Загубата на този мандат е още един удар за християндемократите, които претърпяха поражение на вчерашните парламентарни избори.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова