Археолози се натъкнаха на невиждана находка по нашите земи

85

Археологическа находка зарадва българските учени. Сребърен пръстен от 14-и век е открит при тазгодишните археологически разкопки на античния и средновековен град Мисионис, водени от археолога Стефан Иванов. Това съобщава проф. Николай Овчаров, под чийто надзор са разкопките.

Пръстенът е отлят и представлява куха касета, по чиято предна страна се вижда украса с гранулация. Околовръст се забелязват осем заоблени издатъци. Много е интересно, че от едната страна на единия от тях се наблюдава почти незабележима малка дупка, разказва Овчаров, предаде БТА.

По думите му, това щеше да остане само интересна находка на средновековната българска бижутерия, ако нямаше една забележителна особеност. Този пръстен е буквално близнак на намерен преди осем години паметник, открит от археолозите във важната средновековна крепост „Калиакра“. Разликата е, че първият е от бронз и че почти невидимата дупчица там се намира между два от издатъците.

„Това е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога не само на нос Калиакра, а и в България“, съобщава през 2013 г. неговият откривател доц. д-р Бони Петрунова, която днес директор на Националния исторически музей.

Дали и сребърният пръстен от Мисионис е имал подобно предназначение, ще отговорят бъдещите проучвания, посочва Овчаров. Той припомня, че средновековният град край Търговище е бил основна, богата и важна крепост на подстъпите към столицата на Второто българско царство – Търновград. Под името Косово той е отбелязан от турските хронисти като последна преграда пред османските пълчища, водени от великия везир Али паша. Комендантът на крепостта решително се отказва да се предаде и заявява, че не ще се отрече от своя господар цар Иван Шишман и от христовата вяра. Поради това твърдината е превзета след тежка обсада и е разграбена и опожарена, обобщава ученият.