Арестуваха бившия лидер на Каталуния в Италия

43

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който е член на Европейския парламент, беше арестуван в Италия, съобщават от Euronews

Пучдемон живее в изгнание в Белгия от 2017 г. след опита за отцепване на Каталуния. Той е бил арестуван вчера при пристигането си на остров Сардиния, където отивал в качеството си на евродепутат, казва адвокатът на Пучдемон.

Бившият лидер на Каталуния е в изгнание от 2017 г. заради ролята си на референдум за независимост, който испанското правителство счита за незаконно. Той е обвинен и в злоупотреба с публични средства.

Пудждемон е бил задържан от италианската гранична полиция при пристигането си на летището в Алгеро, според началника на щаба му Хосеп Луис Алай.

Арестът е станал въз основа на европейска заповед за задържане, датираща от 14 октомври 2019 г.

Гонсало Бойе, адвокат на Пучдемон, написа в Twitter, че е задържан заради европейска заповед за арест от 2019 г., която оттогава е спряна.

През март Европейският парламент гласува отнемането на парламентарния имунитет на Пучдемон и двама сътрудници.

Пудждемон е бил задържан от италианската гранична полиция при пристигането си на летището в Алгеро.

Той е пристигнал в Брюксел за участие в  участие в международно изложение на остров Сардиния и за среща с регионалните власти. Днес Пучдемон ще бъде доведен в апелативния съд в Сасари, който е компетентен да реши дали той да бъде освободен или екстрадиран, допълни Алай.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова