Експерт: Не е проблем да се смесят одобрени ваксини срещу Covid-19

blank
Кадър: NOVA
- Реклама -

Днес трябва да бъде издадена официална заповед за одобренито на трета доза от препарата на Pfizer в страната. Вчера бустерната доза бе разрешена от експертен съвет към здравното министерство.

Идеята е тя да се прилага доброволно при пет групи хора. Това са възрастните над 65 години, медиците, които работят при голям риск от заразяване, хората в социални заведения и пациенти с нарушен имунитет.

Бустерната доза на Pfizer може да се поставя и при хора, които са имунизирани с някой от другите одобрени у нас препарати срещу COVID-19. Условието е да са минали поне 6 месеца от предишната ваксинация.

- Реклама -

„Третата бустерна доза на ваксината срещу COVID-19 няма проблем да се приложи след някоя от останалите други разрешени за имунизация препарати”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” главният координатор на Експертния съвет по клинична имунология проф. Мариана Мурджева.

По думите ѝ ваксината е препоръчително да си поставят хора, които не са получили силен имунен отговор след завършения курс на имунизация.

„В рисковите групи от лица, на които се препоръчва поставянето на допълнителна доза са лица със HIV, хора с онкологични заболявания и трансплантираните пациенти. Те следва да минат на клиничен преглед при личния си лекар или лекарят специалист и категорично той да няма противопоказания за тази ваксина. Препоръчваме трета доза и за медицинския персонал, лицата над 65-годишна възраст и лицата в старчески домове”, посочи тя.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -