САЩ одобри прилагането на трета доза от ваксината на Pfizer за възрастни над 65 години

35

Американският регулаторен орган одобри употребата на бустерна доза от ваксината на Pfizer за възрастни над 65 години и за високорискови пациенти, предаде BBC

Това означава, че десетки милиони американци вече имат право да си поставят трета доза от ваксината на Pfizer.

Предстои обаче решението да бъде гласувано от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Към високорисковата група от пациенти влизат здравни работници, учители, служители в магазини за хранителни стоки, служители в приюти и в затвори.

Още през август, президентът Джо Байдън обяви, че ще поиска разрешение за бустерна доза за хора над 16-годишна възраст.

Ходът на FDA е победа за президента Джо Байдън, който обеща, че бустерните ваксини ще бъдат налични от този месец, стига да получат одобрение от FDA и CDC.

 Кои държави вече разрешават бустер дози от ваксините?

Правителството на Великобритания обяви, че ще предложи бустерни дози от ваксините за лица над 50 години и за високорискови пациенти през зимните месеци.

Германия, Франция и Чехия също обявиха подобни планове.В Израел бустерите ваксини вече се предлагат при деца на 12 години.

Световната здравна организация (СЗО) призова по -богатите нации да се откажат от прилагането на бустерни ваксини, докато процентът на ваксинация не се повиши в по -слабо развитите страни.

„Има държави, в които по-голямата част от населението не е ваксинирано. Голяма част от африканските държави не са получили първа или втора доза от ваксината“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова