Президентът на Бразилия е под карантина

40

Причината затова е, че министърът на здравеопазването на Бразилия е дал положителен резултат за  COVID-19

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро е поставен от карантина след завръщането си от участие в Общото събрание на Организацията на обединените нации в Ню Йорк. Той е отменил планирано пътуване, след като министърът на здравеопазването на страната е дал положителен резултат за  COVID-19, предаде Reuters

Бразилският здравен регулаторen орган „Anvisa“ препоръча цялата президентска делегация на Общото събрание на ООН да се постави в изолация и да си направи още тестове.

Здравният министър Марсело Кейрога е дал положитен резултат на коронавирус часове, след като придружи Болсонаро, за да произнесе първата реч от държавен глава на годишното събрание във вторник, съобщи правителството. Той добави, че всички останали членове на делегацията са отрицателни.

Болсонаро, който е скептичен към ваксините и се хвалеше, че не се е ваксинирал, се противопостави на правилата на ООН, които изискваха всички присъстващи на събранието да бъдат ваксинирани.

Куейрога  е придружавал Болсонаро на среща във вторник сутринта в сградата на ООН с британския премиер Борис Джонсън.

Говорителят на ООН Стефан Дуярич каза, че потенциално контактните лица сред персонала на ООН са установени, а Кейрога не се е срещал с генералния секретар Антониу Гутериш. „Засега не са установени близки контакти сред персонала на ООН“, каза Дуярич.

Болсонаро е бил единственият неваксиниран член на бразилската делегация.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова