Ето кои симптоми разкриват за недостиг на желязо в организма ни

565

Недостигът на желязо е често срещан здравословен проблем при много хора

Ето кои симптоми разкриват за недостиг на желязо в организма ни:

Необичайна умора

Усещането за умора е един от най-честите симптоми на недостиг на желязо, който се среща при половината от всички случаи. В случая тялото не получава достатъчно желязо за производството на хемоглобин и притокът кислородът до всички органи и тъкани се забавя.

 Бледност на кожата

Бледността на кожата и склерата на очите са чести признаци на недостиг на желязо. Хемоглобинът в кръвните клетки придава на кръвта червен цвят, а ниските нива на желязо не оцветяват кръвта толкова ярко. Ето защо при дефицит на желязо кожата губи здравословния си розов цвят

 Задух

Хемоглобинът пренася кислород в цялото тяло. Ако нивото му е ниско, тогава нивото на кислорода също ще е ниско. Това означава, че мускулите няма да получават достатъчно кислород за нормални дейности като ходене, например.

 Главоболие и световъртеж

Дефицитът на желязо може да причини главоболие. Но този симптом е по-рядък и по-често е придружен от слабост и замаяност. Ниското ниво на хемоглобин в червените кръвни клетки означава, че в мозъка не постъпва достатъчно кислород, пишат от Actualno.

 Сърцебиене

Сърцебиенето може да бъде друг симптом на желязодефицитна анемия. Когато нивата на хемоглобина са ниски, сърцето работи много усилено, за да достави кислород до всеки орган и това може да доведе до неравномерен сърдечен пулс.

 Суха и увредена коса и кожа

Сухата и увредена кожа и коса могат да бъдат признаци на недостиг на желязо. Това се случва, тъй като тялото насочва кислорода към по-важните органи и тъкани в тялото.

По публикацията работи: Ралица Димитрова