ЕК предлага зарядните да бъдат стандартни за всички устройства

46

Целта на промянатата е да се намали натрупването на електронни отпадъци

Европейската комисия предлага занапред анапред продаваните в ЕС електронни устройства да бъдат снабдени с вход по стандарта USB-C, предаде BBC

Целта на промянатата е да се намали натрупването на електронни отпадъци, като се насърчат потребителите да използват повторно съществуващите зарядни устройства, вместо да си купуват ново такива.

Новите изисквания ще обхванат смартфони, таблетки,камери,слушалки,преносими високоговорители,игрални конзоли и други.

Ако получат одобрението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, промените ще влязат в сила, две години след като бъдат приети.

Около половината от зарядните устройства, продавани за мобилни телефони в Европейския съюз през 2018 г., са имали USB micro-B конектор, докато 29% са имали USB C конектор и 21% конектор Lightning, установи проучване на Комисията за оценка на въздействието през 2019 г.

По данни на ЕК потребителите биха спестили по 250 милиона евро годишно от промяната. Комисията отчита, че миналата година в ЕС са били продадени 420 милиона преносими електронни устройства. На всеки европеец се падат по три зарядни, от които постоянно се използват две. За година европейските потребители харчат по 2,4 милиарда евро за зарядни, които не са предоставени от производителя на ползваните електронни устройства и натрупват 11 000 тона електронни отпадъци, сочат данните.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова