Една от най-опасните инфекции в света разтревожи учените

96

Специалистите се притесняват, че основното лекарство срещу малария може да се окаже безполезно

Учените са открили в Уганда форма на малария, която е устойчива на лекарства. Това представлява тревожен знак, че основното лекарство срещу това заболяване би могла да се окаже безполезно без допълнителни действия действия, за да спре разпространението му, съобщават от AP.

Изследователи в Уганда анализираха кръвни проби от пациенти, лекувани с артемезинин, основното лекарство, използвано за малария в Африка в комбинация с други лекарства.

Специалистите са установили, че към 2019 г. близо 20% от пробите са съдържали генетични мутации, което предполага, че лечението е неефективно. Лабораторните тестове показаха, че на тези пациенти им е отнело много повече време, за да се освободят от паразитите, причиняващи малария.

Устойчиви  на лекарства форми на малария са били открити преди това в Азия, а здравните служители следят с тревога данните от Африка, където са повече от 90% от случаите на малария в света. Някои изолирани щамове на малария, устойчиви на лекарства, преди това са били наблюдавани в Руанда.

„Нашите констатации предполагат потенциален риск от трансгранично разпространение на болестта в Африка“, пишат изследователите в New England Journal of Medicine.

Според експертите щамове, устойчиви на лекарства са се появили в Уганда. Те са изследвали 240 кръвни проби за период от три години.

Маларията се разпространява чрез ухапвания от комари и убива повече от 400 000 души всяка година, предимно деца под 5 години и бременни жени.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова