Талибаните пожелаха да говорят пред Общото събрание на ООН

119

Талибаните поискаха да се обърнат към световните лидери на Общото събрание на ООН тази седмица в Ню Йорк, съобщават от BBC

Външният министър на групата направи искането в писмо в понеделник. По искането ще се произнесе комитета на ООН.

Талибаните номинираха и своя говорител от Доха, Сухаил Шахин, за посланик на ООН в Афганистан.

Групата, която пое контрола над Афганистан миналия месец, заяви, че пратеникът на сваленото правителство вече не представлява страната.

Искането за участие в дебата на високо ниво се разглежда от комисията по проверка на пълномощията, чиито девет членове включват САЩ, Китай и Русия.

Но е малко вероятно те да се срещнат преди края на сесията на Общото събрание следващия понеделник. Дотогава, съгласно правилата на ООН, Гулам Исакай ще остане посланик на Афганистан в глобалната организация.

Очаква се той да произнесе реч в последния ден от срещата на 27 септември.

Талибаните обаче казаха, че мисията му „вече не представлява Афганистан“.

Те също съобщиха, че няколко държави вече не признават бившия президент Ашраф Гани за лидер.

Гани внезапно напусна Афганистан, когато на 15 август талибанските бойци настъпиха в столицата Кабул. Оттогава той се укрива в  Обединените арабски емирства.

Когато талибаните за последен път контролираха Афганистан, между 1996 и 2001 г., посланикът на правителството, което те свалиха, остана като представител на ООН, след като комисията по пълномощията отложи решението си за конкуриращи се претенции за позицията.

На срещата на ООН във вторник Катар призова световните лидери да останат ангажирани с талибаните.

„Бойкотът им би довел само до поляризация и реакции, докато диалогът може да бъде плодотворен“, каза владетелят на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова