Това са най-възрастните близначки в света (ВИДЕО)

62

Две сестри от Япония са получили рекорд на Гинес като най-възрастните еднояйчни близнаци в света. Те са на възраст от 107 години и 330 дни, съобщи организацията в понеделник

Сестрите Умено Сумияма и Куме Кодама са родени на остров Шодошима в западна Япония на 5 ноември 1913 г. Те са били трето и четвърто дете от общо 11 братя и сестри, съобщават от ABC News.

 

 

На първи септември двете сестри са подобрили предишния рекорд от 107 години и 175 дни, поставен от известните японски сестри близначки Кин Нарита и Джин Кейни, се казва в изявление на Guinness World Records Ltd.

Япония е най-бързо застаряващата нация в света.Около 29% от 125-милионното население на страната е на 65 или повече години, според Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Около 86 510 от тях са столетници – половината от тях навършиха 100 тази година.

Сумияма и Кодама са били разделени след завършване на основното училище. Тогава Кодама е била изпратена да работи като прислужница на остров Кюшу. По -късно тя се омъжила там, докато Сумияма останала на острова, на който израснали и създала собствено семейство.

Сестрите рядко се срещали докато не навършили 70 годин,.когато започнали заедно да ходят на поклонение в някои от 88-те храма на остров Шикоку и се радват, че възстановили контактите си.

Семействата им сподели, че сестрите често се шегуват с надживяването на по-ранните рекордьори,ин Нарита и Гин Кание, превърнали се в знаменитости в страната в края на 90-те години заради възрастта и чувството си за хумор.

Кин почина през 2000 г., а Гин – през 2001 г. Заради ограниченията за пандемията сертификатите за световния рекорд на Гинес не са връчени лично на новите рекордьорки, а са им изпратени по пощата до домовете за възрастни, където са настанени. Сумияма приела документа си със сълзи на очи, съобщиха от Гинес.

 

Превод и редакция: „Нова Варна“, Ралица Димитрова