Pfizer: Ваксината е ефективна и безопасна при деца на възраст от 5 до 11 години

43

Pfizer и BioNTech съобщиха, че тяхната ваксина срещу COVID-19 е безопасна и ефективна при деца на възраст от 5 до 11 години. Съвсем скоро двете компании планират да поискат разрешение за използването на ваксината при деца в тази възрастова група в САЩ, Европа и другаде възможно най-скоро, съобщават от Reuters

Компаниите заявиха, че ваксината е генерирала имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години в тяхното клинично изпитване  във Фаза II/III, който съответства на този, който преди това са наблюдавали при деца на възраст от 16 до 25 години. Профилът на безопасност също като цяло е сравним с по -възрастната възрастова група, казаха те.

„От месец юли насам случаите на COVID-19 при деца са се увеличили с около 240 процента в САЩ. Това подчертава  нуждата на общественото здраве от ваксинация“, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в съобщение за пресата.

„Резултатите от изпитванията осигуряват солидна основа за търсене на разрешение за нашата ваксина за деца на възраст от 5 до 11 години и ние планираме да ги представим възможно най-скоро на FDA и други регулаторни органи.“

Висшите здравни служители на САЩ смятат, че регулаторните органи биха могли да вземат решение дали ваксината е безопасна и ефективна при по-малки деца в рамките на три седмици, след като компаниите подадат искане за разрешение, казаха два източника пред Ройтерс по-рано този месец.

Броят на хоспитализираните пациенти и на смъртните случаи на COVID-19 се увеличиха значително в САЩ  през последните месеци. Главна причина затова е новият силно заразен Делта вариант на коронавируса.

Педиатричните случаи на Ковид също са се увеличили, особено с оглед на това, че  всички деца под 12 години са неваксинирани. Въпреки това няма индикации, че освен че е по – заразен,  Делта вариантът на вируса е по -опасен при децата.

Ваксината на Pfizer и BioNTech , наречена Comirnaty, вече е разрешена за употреба при деца на 12 години в много страни, включително и в  САЩ. Първоначално препаратът бе разрешен за употреба при хора на 16 или повече години в Съединените щати през декември 2020 г. и получи пълно одобрение от САЩ в тази възрастова група миналия месец.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова