Изследователи търсят произхода на коронавируса в Камбоджа

89

Изследователите събират проби от прилепи в Северна Камбоджа в опит да разберат прозхода на коронавирусът. Причината затова е че подобен вирус е бил открит там преди десет години, съобщават от Reuters

През 2010 година специалистите са изследвали две проби от подковообразни прилепи  в провинция Stung Treng близо до Лаос. Пробите са били съхранени във фризери в Institut Pasteur du Cambodge (IPC) в Пномпен.

Тестове, направени миналата година разкриват близка връзка с коронавируса, който уби повече от 4,6 милиона души по целия свят.

Осем души от камбоджанския институт „Пастьор“ събират проби от прилепи, като записват вида, пола, възрастта и други характеристики от една седмица.
Подобно изследване се прави и във Филипините.

„Надяваме се, че резултатът от това проучване може да помогне на света да има по-добро разбиране за COVID-19“, каза координаторът на полето Таври Хоем пред Ройтерс, докато държеше мрежа за улов на прилепи.

Приемни видове като прилепите обикновено не проявяват симптоми за патогените, но ако те бъдат предадени на хора или други животни, последиците могат да са много тежки.

Д-р Веасна Дуонг, ръководител на вирусологията в IPC, каза, че неговият институт е направил четири такива пътувания през последните две години, надявайки се на улики за произхода и еволюцията на вируса, пренасян от прилепите.

„Искаме да разберем дали вирусът все още е там и … да знаем как се е развил вирусът“, каза каза д-р Веасна Дуонг, който ръководи отдела по вирусология в института. За две години са направени четири подобни експедиции.

Сред смъртоносните вируси, които произхождат от прилепи са Ебола, Тежкият остър респираторен синдром, Близкоизточният респираторен синдром и други.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова