Мика Зайкова: Николай Василев е корумпиран. Не го харесвам

57

Мика Зайкова днес заяви, че не харесва първия министър-председател, предложен от ИТН. „Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката.“

От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове. Изключително много се интересувахме с колегите ми от „Подкрепа” – какво ще става и какво ще се направи. Първият транш за електронното правителство беше 190 милиона евро. Василев беше вицепремиер и отговаряше за тези въпроси. Но по тях не се видя нито един проект. Не става въпрос да има електронно правителство, а наченки за такова. Парите изчезнаха. И не само те. Имахме предприсъединителни фондове за много неща. Нищо не се случи. Това е моето лично мнение. Никого не задължавам с него”. Това заяви  Мика Зайкова от „Има такъв народ”, предаде NOVA.

Тя отхвърли твърдението, че не харесва Николай Василев, защото той е върл противник на актуализацията на бюджета. „Аз и колегите сме работили две години по програмата на ИТН, представихме я на хората и затова те гласуваха за нас. Толкова много хора не гласуваха за нас, само защото харесват Слави Трифонов. Това е абсурдно. Не може заради един човек да гласуват 500 хиляди души. Изведнъж пристига г-н Николай Василев и казва: „Ето, аз нося една програма”. Тя нямаше нищо общо с данъчната политика, за която сме говорили с колегите. Нямаше нищо общо със социалната политика, която имахме предвид да правим. Естествено е, че няма как да приемеш един човек, дошъл отвън, да ти сложи програмата и да ти казва каква политика да правиш. Извинявайте, но ние сме парламентарна република, не премиерска. Номерът с премиерските републики свърши”, категорична е Зайкова.

По думите й твърдението, че бюджетът не е имал нужда от актуализация, е пълна глупост. „Не можеш да управляваш кризи без пари. Аз мога да обещая, че ако съм в този парламент и в икономическия екип на партията, няма да има вдигане на данъците в следващите три години. Няма да вдигаме данъците – ще повишаваме събираемостта. Като няма кой да краде и да скатава милиарди навън, парите стигат. България е богата”, категорична е тя.