Идва тежка зима. Скачат цените на храните и тока

176

Прогнозите на експертите са, че  ни чака тежка зима. Стойността на стоките у нас стремглаво расте – драстично са поскъпнали плодовете, зеленчуците и олиото.

С рекордните цени хората в най-бедния регион у нас – Северозапада, се справят трудно заради месеца. През септември учениците тръгват на училище, а подготовката им изисква около 300 лв. Осигурява се и отоплението, което във Враца основно е на дърва – кубик стигна 100 лв. Хората подготвят и зимнина, но зеленчуците също гонят рекордни цени, предава NOVA.

Великотърновецът Елин Василев има обществена пералня и химическо чистене. Уредите му са единствено на ток и сметките за електрическа енергия са най-големият разход за фирмата му. Следейки фактурите си всеки месец, Елин забелязва как постепенно цената на тока расте.

„В самото начало беше ок. Цената беше нормална – от 11 до 13 стотинки. До май месец – 16 стотинки. Последните месеци – юни, юли и август, цената нарасна на 23 стотинки, което е двойно”, разказва мъжът.

Освен двойната цена на електричеството, Елин се сблъсква и с още един проблем – отчитането и ценообразуването.

„В последните два месеца една от фактурите, които обжалвахме, е за 20 000 киловата за месец, което е недопустимо да го консумираме и имаме период, в който сме начислени с повече от един месец. Това е веднъж една цена, следващия месец е друга”, казва още той.

Прогнозите на великотърновеца не са оптимистични, както за своя – малък, така и за средния бизнес. Според Елин Василев в случаи като неговия трябва да се намесва Държавната комисия за енергийно и водно регулирания и да упражнява строг контрол над частните дружества.