Вълшебната храна: Орехите и техните лечебни свойства

137

Есента е сезонът на орехите. Тази вкусна ядка е част от храната на българите от незапомнени времена. Но какви са свойствата на ореха.

Ореховото дърво е част от семейство „Орехови“(Juglandaceae). Има множество поверия, с който се свързва например в миналото ореховото дърво е считано за символ на дълголетието и мъдростта.

Орехите са съставени от 65 % мазнини и около 15 % протеини. Те са с ниско съдържание на въглехидрати – в голяма степен са съставени от фибри. Орехите са изключително богати на мазнини, белтъчини, витамини (B6 , B9 и други от В групата). Орехите съдържат и минералите – манган, мед, желязо, фосфор и др. Орехите съдържат още омега- 3 мастни киселини и то в големи количества, а в листата им са богати на йод. Съставът на орехите се характеризира с изобилие от биоактивни съединения с растителен произход, но освен тях в състава им са включени и други жизненоважни елементи:

Елагинова киселина

Освен в орехите, елагиновата киселина се съдържа и в много червени плодове като ягоди, малини, къпини и други. Тя е силен антиоксидант и притежава естествено имуномодулиращо и имуностимулиращо действие;

Катехини

Катехините са натурални полифеноли и играят ролята на силен антиоксидант, който има разнообразни ползи за здравето. Изследвания сочат, че те насърчават сърдечната и мозъчната работа. Катехините имат силно антибактериално действие и доказано се справят с неутрализирането на микробите. Освен в орехите се съдържат в зеления чай и черния шоколад.

Фитинова киселина (фитат)

Въпреки че може да намали усвояването на желязо и цинк в организма, поради което се счита за не толкова полезно и хранително вещество, фитиновата киселина се оказва полезна за редица други, ежедневно протичащи реакции в организма. Фитиновата киселина се съдържа основно в растителните храни, може да бъде открита предимно в ядките, семената и други зърнени храни.

Ползи за сърдечно- съдовата система

Установено е, че орехите са активни в понижаването на нивата на „лошия“ LDL холестерол в организма. Освен всички витамини и минерали, които споменахме в състава на орехите се съдържа алфа- линоленова киселина (част от групата на омега- 3 мастните киселини). Алфа- линоленовата киселина е изключително полезна за правилната работа на сърдечно – съдовата система чрез неутрализиране на отрицателния ефект на холестерола. Включването на орехите в ежедневното ви меню ще способства за намаляването на нивата на „лошия“ LDL холестерол и ще подпомогне увеличаването на кръвния поток.

Ползи за мозъчната работа

Неслучайно формата на ореховата ядка наподобява тази на човешкия мозък. Орехите съдържат омега 3- мастни киселини, манган, мед, желязо, фосфор и други все важни вещества за нормалното функциониране на мозъка. Освен това споменахме, че орехите са хранителен източник със силни антиоксиданти свойства. За това особено допринася съдържанието на полиненаситени мастни киселини, техния прием осигурява огромни предимства на мозъчната работа и спомага концентрацията и паметта.

Ползи за стомашно- чревния тракт

В това отношение орехите са активни при стомашно- чревни проблеми като хроничен запек и метеоризъм (газове) поради високото съдържание на естествени мазнини, което се равнява на около 65 %. Има доказателства, че съдействат полезните чревни бактерии и подобряват храносмилателната работа. Орехите, подобно и на други ядки се характеризират с висока калоричност, което се подразбира от техния състав, но благодарение на високото съдържание на фибри те бързо намаляват чувството на глад.

Препоръчително е да ги накисвате във хладка вода за 4 до 6 часа преди консумация. Това ще съдейства за по- лесното и по- качественото им усвояване от организма. При кисненето от ядките ще се отделят непотребните за организма ензимни инхибитори, съдържанието на фитиновата киселината също ще се намали, но това няма да окаже негативно влияние над другите ценни качества на орехите.

Освен, че са изключително вкусни, те са и много полезни и в тази връзка заслужават да бъдат включени в ежедневното ви меню.