ФИФА: Футболните фенове не искат да чакат 4 години, за да гледат световни първенства

56

Проучва се вариантът първенствата да се провеждат на всеки 2 години

Футболните фенове не искат да чакат 4 години, за да гледат световни първенства. Това е заключението на проучване на Световната футболна централа (ФИФА).

В последните месеци се води дискусия дали традицията световните първенства да се провеждат на всеки 4 години трябва да се промени. Според ФИФА едни от най-очакваните футболни форуми трябва да бъде по-често.

Проучването е направено сред 23 000 човека от 23 държави от 6 континента. Над 15 000 от тях са заявили, че искат да чакат по-малко за да гледат атрактивни двубои.

От ФИФА проучват дали световните първенства ще могат да се провеждат през 2 години и какъв ще е ефектът. Според анкетата, разлика има в схващанията на по-младите и по-възрастните привърженици, както и на тези, които следят традиционния и развиващия се футболен пазар.

По-младите са по-отворени към промяната, предлагана от ФИФА.
От 1930 г. насам Мондиалите се провеждат на 4 години. Изключението е единствено по време на Втората световна война, заради която световни първенства не се провеждат от 1938 до 1950 г.

Последният шампионат на планетата се проведе през 2018 г. в Русия, а шампион стана Франция. През 2022 г. Мондиалът ще е в Катар, а пред 2026 г. – в САЩ, Канада и Мексико.

По публикацията работи Снежина Раева