Най-вероятният редовен премиер ще е Кирил Петков

191

Безсилието на политическия елит на България да състави редовно правителство е последица от действията и бездействията на всички политици през изминалото десетилетие. 

Kато служебни министри Кирил Петков и Асен Василев направиха нещо, което много българи чакат от края на комунистическа България. Те дадоха диагноза на държавното управление, която всички ние знаехме, но никой държавник досега  не беше ни съобщавал. Шуробадженащината, ширеща се от най-ниско до най-високо ниво в държавата, е покрила толкова много, че голямата част от обществото ни си мълчеше за нея. Освен че дадоха диагноза, те предложиха лек и го тестваха. В едно изказване Петков констатира: Има работещи експерти във всички ведомства, но неработещи са тези на ключовите места, откъдето минават парите. Необходимо е само да сменим и контролираме поставените лица, за да работят в полза на обществото и икономиката ни ще тръгне стремглаво нагоре. В същото време този „лек“ беше приложен и в Българската банка за развитие – ББР.  Тези действия спечелиха сериозно обществено одобрение и обществото призва младите експерти към политическия живот.

Появяването на нов политически субект на изборите е напълно закономерно предвид провалите на предходните два парламента. Обществото видимо се измори от конфронтации, липса на диалог и червени линии, които ощетяват всички.

Вакуумът от очаквания за промяна и излъчване на редовен кабинет изцяло променя картината на вота. Отделно от това и избори 2 в 1 са предпоставка за големи размествания и нови модели в политическия подход.

Когато Петков и Василев обявиха, че ще се явят на изборите, всички политически формации изтръпнаха. Самият Петков заяви: „Хората, с които искаме да бъдем заобиколени са с нашия профил“. Отделно от това с изказването си „Искаме да постигнем с десни мерки леви цели“, той покри профила на всички партии.

Това е „Game Change“ или промяна на правилата на играта. А в създалата се ситуация единствените, които нямат негативите на политическия товар от предходните народни събрания и управления, са Петков и Василев.

В едно  интервю бившият финансов министър Дянков (който е бил и преподавател в Харвард) отбелязва, че единственият път оттук нататък за съставяне на редовен кабинет от следващо народно събрание, е широка коалиция поне в 4 стълба, разделена по отговорности в различните политически формации.

Всичко това със сигурност не само ще вкара в парламента Петков и Василев, а ще им отреди и ключова роля по съставянето на ново редовно правителство. Петков се оказва единственият, който е в позиция да начертае нова обединителна линия  в широка коалиция. Който не се качи на този влак (с изключение на ГЕРБ и ДПС)  не само ще е губещ, а ще претърпи и катастрофални последици. И така, най-вероятният редовен премиер, който може да състави силно мнозинство и работещо правителство, е Кирил Петков.