Военният министър: Цялата информация от черната кутия на МиГ-29 е снета, не е човешка грешка

161

Вчера стана ясно, че информацията от черната кутия на МиГ-29 е снета. Това се случи след като кутията отпътува за Русия. Изясниха се причините за инцидента.

„Полетът е възстановен до последната секунда, цялата информация е снета. Потвърждават се заключенията от доклада на Военна полиция. Не е човешка грешка, загубата на пространствена ориентация е нещо специфично. Има посочена вторична причина, има неща, които е могло да бъдат направени по-добре на земята“, заяви в „Денят започва“ служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

По думите му операцията по намирането на черната кутия е уникална, поради дълбочината. Според него лабораторията в Русия, в която беше изпратена, очевидно е секретна.

„Това е извън моите правомощия – да посочвам виновни. Категорично се отрича, че самолетът е свален или е взривен. Самолетът е бил в техническа изправност. Отрича се всякаква версия за атака, ракета. Не са приключили следствените действия по случая. Главният командващ е българин, учението е българско“, допълни Георги Панайотов.

Той добави, че Българската армия се нуждае от превъоръжаване – нови оръжия, самолети, хеликоптери, танкове, радари, оборудване.

Във връзка с инцидента в Чешнегирово той заяви: „Безбожие е да се напълзява трагичен инцидент със смърт на млад български военнослужещ, за да се прави партийна пропаганда. Разпространяват се безскрупулни лъжи. Това, което направи Военна полиция, след като е открила безжизненото тяло, е да обезопаси стаята, докато дойде представител на прокуратурата, след това всички следствени действия и разследвания са правени от тях, не от Военна полиция и Министерството на отбраната. Ние приемаме техните заключения, защото случаят не е под нашата юрисдикция. Министерството на отбраната никога не е казвало дали е убийство или самоубийство“.

Георги Панайотов подчерта, че в писмо до него родителите на старши лейтенант Тодор Манчев са изразили притеснение, че най-вероятно смъртта му не е самоубийство.

Първоначалната версия за разследването на инцидента беше самоубийство. След ексхумация на тялото обаче, прокуратурата започна работа по нова версия – умишлено убийство. До смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев се стигна след нахлуването по погрешка на американски военни в производствен цех в Чешнегирово.

По думите му има огромен проблем в регионалната служба в Пловдив.

„На територията на Афганистан все още има хора, които са работили за България и трябва да бъдат евакуирани, около 15-20 души“, каза още Георги Панайотов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова