Сметките за парно скачат от 1-ви януари?

73

Съществува риск от първият ден на 2022 г. да плащаме с 25% по-високи сметки за парно. Такива са прогнозите на експертите.

Основна причина е непрекъснато поскъпващият природен газ на пазарите в Европа. Вчера цената отново отбеляза рекорд и надхвърли 800 долара за 1000 куб. м, сочат данните на борсата ICE, цитирани от световните агенции.

В най-големия газов хъб в Европа – TTF в Нидерландия, котировките достигнаха 801,2 долара. Експерти предупредиха, че при определени условия цената на газа в Европа може още преди края на годината да достигне 1000 долара.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев прогнозира, че при това положение на конюнктурата с газа поскъпването на топлоенергията от началото на следващата година ще е чувствително. Той уточни, че обикновено то представлява 60% от ръста на цената синьото гориво.

Шефът на Българския енергиен холдинг (ЕБХ) Валентин Николов каза за „Монитор“, че поскъпването на топлоенергията, което ще трябва да се случи от 1 януари, със сигурност ще е над прогнозираните в началото на септември 20%.

По публикацията работи: Мариела Анастасова