Прецедент в света: Дете прекара два месеца в болница заради видеоигра

178

Момчето развило клинична зависимост към играта

Испанско момче е лекувано два месеца в болница от силна зависимост към видеоигра, съобщи сайтът на испанската радиостанция „Онда серо“.

Екип специалисти от провинциалната болница в Кастейон, от университета „Хауме I“ и Общата университетска болница са публикували статия за първи клиничен случай в света на непълнолетен, който е бил хоспитализиран за два месеца заради сериозна пристрастеност към играта „Фортнайт“.

Момчето от Кастейон било прието в болница със симптоми, сред които изолация у дома, отказ от социално взаимодействие, отказ да посещава лекар, слаб интерес към заобикалящата среда, смущения в съня, отказ от извършване на основни всекидневни дейности и от прием на предписани лекарства, предава БТА.

Младежът преди това се справял чудесно в училище, но роднините му установили, че той често отсъства от училище и губи интерес към ученето.

В клиниката лекарите установили, че пристрастяването към видеоиграта настъпило, след като момчето загубило роднина и в резултат и на напрежението от нарастващите изисквания към него в училище.

Според експертите масовото използване на нови технологии във всекидневието и за развлечение извежда на преден план потенциалните вреди от непремерената употреба на видеоигрите. Авторите на изследването подчертават, че поведението на подрастващите трябва да се наблюдава, особено заради „липсата на зрялост в поведението и когнитивните функции в юношеството“.

За лечението бил приложен интензивен мултидисциплинарен подход, работа с пациента и със семейството му, когнитивно реконструиране, развитие на нови умения. Според специалистите терапията помогнала на момчето за осъзнае ефекта на видеоиграта върху живота му, да се справи със скръбта по загубата на близкия човек и да разбере как играта е успяла да му създаде убежище от емоционалния дистрес.

По публикацията работи Снежина Раева