За вълнението и емоциите, които носи първият учебен ден: Интервю с г-жа Дора Павлова от Стара Загора

384

Неусетно лятото отмина. Настъпиха първите есенни дни, а с тях дойде и моментът, в който ученици и учители ще чуят първия учебен звънец и отново ще пристъпят прага на класната стая

За това какви емоции носи първият учебен ден и как Ковид промени тези емоции, пред екипа на „Нова Вест“ разказва госпожа Дора Павлова, която е старши учител от 1-4 клас в Пето основно училище “Митьо Станев“ град Стара Загора.

Какви емоции събужда у Вас първият учебен ден?

Едва ли има човек, за когото 15-ти септември не е наситен с емоции – носталгия, притеснения, очаквания за нови вълнуващи преживявания… Първият учебен звънец, пъстрото множество ученици, събрали се на едно място след дългата лятна ваканция, шумът от говорещи в един глас деца, бързащи да споделят със съучениците си забавни спомени от лятото, са особено вълнуващи за всеки учител.

Според Вас Ковид промени ли емоциите на този ден?

За съжаление, Ковид внесе едно друго настроение – усещането, че животът не е същият като преди. Носенето на маски, невъзможността учителят да прегърне учениците си, изискването за спазване на дистанция между ученици и учители, промени в голяма степен взаимоотношенията в училище.

Отрази ли се пандемията/дистанционното обучение върху отношенията между учителите и учениците? А между самите ученици?

Един от най – приятните моменти за учениците в училище е живият контакт между тях – игрите, закачките, дори спречкванията. Мерките за дезинфекция и дистанция ограничиха тази комуникация. Обучението в електронна среда се отрази неблагоприятно върху всички участници в него. Едва ли е довело до негативи в отношенията между учители и ученици – аз нямам такива наблюдения. По – скоро невъзможността да се движат достатъчно и да общуват с връстниците си, се отрази на психиката на децата.

По-трудно ли е обучението в електронна среда/онлайн обучението?

Според мен, обучението от разстояние в електронна среда е постижимо и успешно, ако са налице всички необходими условия – мотивирани учители, ученици и не на последно място родителите, електронни устройства, добър интернет. В Пето основно училище „Митьо Станев“ гр. Стара Загора успяхме да организираме и реализираме едно много добро електронно обучение.

Разбира се, ежедневната подготовка на учителите за преподаване в онлайн среда е много по-ангажираща – необходими са много знания, опит и време за изработването на електронни ресурси, времето за преподаване на новите знания е по-кратко, обратната връзка за работата на учениците е не съвсем обективна… За учениците от голяма важност са физическата активност и непосредственото общуване.

Лично аз смятам, че обучението от разстояние в електронна среда трябва да се използва само в изключителни случаи и за кратък период от време, сподели още учителката пред „Нова Вест“.

Разполагат ли учителите с таблет или лаптоп?

В училището, в което работя, всички учители и ученици са обезпечени с електронни устройства.

Какви са очакванията Ви за новата учебна година? Изпитвате ли притеснения?

Въпреки притесненията, които имам като всеки човек, смятам да не се вторачвам в Ковид. Убедена съм, че спазването на мерките за безопасност – носене на маски, дезинфекция на учебната среда, спазване на лична хигиена и дистанция, могат да предпазят човек от заразяване с вируса.

 Какво бихте пожелали на учениците за новата учебна година?

На учениците и техните семейства желая преди всичко здраве. На колегите – здраве и ентусиазъм за работа. Нека училището бъде място, в което всяко дете се чувства у дома, да научава важни, полезни и интересни неща, да преживява много забавни моменти, да намери приятели. Аз съм заредена с много позитивна енергия и идеи за новата учебна година. Нямам търпение да се срещна с моите ученици.

По публикацията работи: Ралица Димитрова