Черната кутия на падналия МиГ-29 заминава за Русия

225

Черната кутия на падналия в морето край Шабла самолет МиГ-29 бе намерена след двуседмично търсене. Припомняме, че инцидентът се случи на 9-ти юни, а в него загина пилотът майор Валентин Терзиев.

Очаква се днес за Русия да замине екипът, който трябва да представи за разчитане „черната кутия“ на падналия преди три месеца в Черно море МиГ-29.

Датата за заминаването на екипа на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура беше посочена от служебния министър на отбраната Георги Панайотов. А забавянето беше обяснено с подготовката на документи. Беше предпочетено това да бъде направено от РСК-МиГ в град Курск, пише БГНЕС.

На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС – „Шабла 2021“. Черната кутия на изтребителя бе търсена в продължение на 2 седмици и извадена от 70 метра дълбочина, но със скъсан лентов кабел.

Дни след това Министерство на отбраната разпространи доклада на Военна полиция за авиоинцидента, в чийто заключение пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е „загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море“. Веднага след оповестяване на доклада, съпругата на пилота Димитрина Попова реагира с думите: „Много информация знам за ВВС, но не знаех че военнослужещите нареждат на ръководния състав. Кратко, ясно и достатъчно. Благодаря поне за реалните данни, с които посочената ОСНОВНА ПРИЧИНА всъщност не е основна“. Два дни по-късно служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви: „че не става въпрос за пилотска грешка“. От своя страна адмирал Емил Ефтимов допълни, че разследването е в началото си, но напомни, че системните проблеми с недофинансирането на отбраната у нас са част от докладите на щаба.

По публикацията работи: Мариела Анастасова