Мика Зайкова: Няма такова правителство, което да вземе на пенсионерите тези 120 лв

93
blank
Кадър: YouTube

Мика Зайкова, най-възрастния депутат се надява, че депутати са узрели, че вече трябва да се работи. Единственото, което ще ги помоля, ако се наложи да открия НС, е да си спомнят и да помнят клетвата, че на първо място са интересите на народа.

Айде да забравим всичко останало! Това призова Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която е най-възрастният депутат в 45-тия и 46-тия парламент, предава БНТ.

Мъка ми е, че пак започваме на ново, а резултатът пак горе-долу ще е такъв. Не знам кой ще има мнозинство. Работата е, че пак трябва да се научат да работят заедно, защото политиката е диалог и разумен компромис – нищо друго, това е, обясни Зайкова.

Като финансов експерт, тя коментира дългите среднощни заседание по актуализацията на бюджета и акцентите в нея.

Става въпрос да има пари. Ковид криза има ли – необходими са не само ваксинации, ами и пари за лекарства, да се лекуват хората. Второ – мигрантска криза има ли? Тя е на вратата ни, подчерта Мика Зайкова.

Според нея обаче, хората са очаквали актуализация на пенсиите, а не по 120 лв. за три месеца.

Само че аз имам един въпрос – как на хората после ще им вземат тези 120 лв? Няма как едно следващо правителство да каже на пенсионера – дотук си вземал 120 лв, но сега ти ги вземам и ти давам колкото ти се полагат по актуализация. Аз съм готова да се обзаложа, че няма такова правителство, което да вземе на пенсионерите тези 120 лв, убедена е Мика Зайкова.

Мика Зайкова изрази несъгласието си с твърдението на директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, че настъпилата инфлация ще е временна.

Не съм съгласна! Времето на ниската инфлация отмина тотално по простата причина, че светът е принуден да прави зелена икономика, за да спечели земята. И за да я прави, трябва да се откаже от някои неща. Ние сме третата държава в ЕС, която е с кафява икономика – Полша, Германия и ние. Тоест, ние трябва да се откажем от кафявите въглища – от това, което имаме и е евтино, обясни Зайкова.