Сините сливи помагат на сърцето. Какви още полезни свойства имат те

145

Един от най-любимите плодове в това време от годината са сините сливи. Те могат де се намерят на всеки един пазар у нас.

Сливите са богати на белтъчини, въглехидрати, полезни влакнини, органични киселини, мед, калций, натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод и много витамини – А, В1, В2, В6, РР, С и Е. Сливите съдържат много вещества, които намаляват кръвното налягане и укрепват кръвоносните съдове. Те са едни от най-вкусните и сочни плодове. Уверено могат да се мерят с пъпеши, дини, грозде.

Пресните и сушените сини сливи, както и сокът и компотът от сини сливи имат меко разхлабващо действие и се препоръчват при лениви черва и запек. Сливите помагат за изхвърлянето на лошия холестерол от организма.

Сините сливи се препоръчват при хипертония и при проблеми с бъбреците. В сливите се съдържат калиеви съединения, които имат диуретично действие и спомагат за изхвърлянето на излишната вода и соли.

Полезните свойства на сливите се активират при болести на обмяната на веществата. Калият, който се съдържа в сливите, помага за по-добрата работа на нашите мускули и на сърце.