Учени с нов пробив при лечението на диабет

586

Екип от международни учени са открили нов метод за лечение на диабет тип 1. Те са създали конвекционно подобрени микроинкапсулирани устройства, които биха помогнали в борбата с тази болест

Диабет тип 1 е заболяване, при което клетките, които отделят инсулин в задстомашната жлеза загиват под действието на имунната система. Затова и заболяването се води и автоимунноСъществуват няколко подхода в лечението на диабет тип 1.

Единият е с подкожно въвеждане на инсулин при високи нива на кръвната захар. Друг подход е употребата на инсулинови помпи, които самостоятелно инжектират инсулин, когато доловят покачване в нивата на глюкоза в кръвта, а отскоро съществуват и така наречените микроинкапсулирани устройства.

Тези устройства се имплантират и физически съхраняват бета-клетки, продуциращи инсулин, пишат още от Bulgaria on air.Самото устройство обвива клетките и ги предпазва от въздействието на имунната система, но позволява приток на хранителни вещества и кислород. Уви, въпреки това тази технология има своите ограничения.

По публикацията работи: Ралица Димитрова