Котките крият в себе си 7 самоличности и поведенчески черти

107

Котките са едни от най-често срещаните домашни любимци, въпреки това липсва достатъчно информация за тяхното поведение. Учени от университета в Хелзинки решават да променят това. Изследванията показват, че котките крият в себе си 7 самоличности и поведенчески черти

Котките често биват обвинявани, че са много по-малко привлекателни от кучетата. Въпреки че те са склонни да бъдат много по-независими от своите кучешки побратими, ново проучване установява, че зад самоличността на котката се крие много повече, отколкото се вижда на пръв поглед.

Екип от университета в Хелзинки съобщи, че е идентифицирал седем различни самоличностни и поведенчески черти, които котките проявяват редовно, съобщава „Стъди Файндс“, цитирани от Дарик.

Изследването също така установява, че собствениците на котки трябва да очакват тези самоличности да се различават в зависимост от породата им. Използвайки изчерпателен въпросник за собствениците на котки, изследователите са изследвали поведението на над 4300 котки от 26 различни породи. Екипът отбелязва, че котките са най-често срещаните домашни любимци, но все още липсват познания за тяхното поведение в сравнение с другите домашни любимци.

„Най-страшната порода е Руска синя, докато абисинската е най-безопасна. Бенгалската е най-активната порода, докато персийската и екзотичната късокосместа са най-пасивните. Породите, изискваща най-много грижи и глезене, са сиамската и балийската, докато турската порода ван показва значително по-висока агресивност към хората и по-ниска общителност към котките“, казва професор Лохи.

Изследователите се надяват, че техните открития ще помогнат на учените по животните да идентифицират генетични, екологични и личностни фактори, които биха могли да повлияят на котешкото поведение.

По публикацията работи: Ралица Димитрова