Учени с нов пробив при лечението на диабет

blank
снимка: Pixabay
- Реклама -

Екип от международни учени са открили нов метод за лечение на диабет тип 1. Те са създали конвекционно подобрени микроинкапсулирани устройства, които биха помогнали в борбата с тази болест

Диабет тип 1 е заболяване, при което клетките, които отделят инсулин в задстомашната жлеза загиват под действието на имунната система. Затова и заболяването се води и автоимунноСъществуват няколко подхода в лечението на диабет тип 1.

Единият е с подкожно въвеждане на инсулин при високи нива на кръвната захар. Друг подход е употребата на инсулинови помпи, които самостоятелно инжектират инсулин, когато доловят покачване в нивата на глюкоза в кръвта, а отскоро съществуват и така наречените микроинкапсулирани устройства.

- Реклама -

Тези устройства се имплантират и физически съхраняват бета-клетки, продуциращи инсулин, пишат още от Bulgaria on air.Самото устройство обвива клетките и ги предпазва от въздействието на имунната система, но позволява приток на хранителни вещества и кислород. Уви, въпреки това тази технология има своите ограничения.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

 

- Реклама -