Председателят на НСИ ще се яви в НС, за да даде обяснения за проблемите с преброяването

52

Председателят на НСИ Сергей Цветарски е извикан да даде обяснение  за проблемите с преброяването. Изслушването ще се проведе утре

Комисията по дигитализация и информационни технологии е извикала председателя на Националния статистически институт (НСИ). Сергей Цветарски ще трябва да обясни защо още в самото начало гражданите имат проблеми да използват електронната система за преброяването, предаде БНР.Изслушването на Цветарски е в петък.

След серия опити за хакерски атаки, в сряда НСИ спря достъпа до електронното преброяване. От обаче няколко пъти увериха, че няма опасност за личните данни на потребителите.

Електронното преброяване трябва да приключи следващия петък. Предстои обаче да се разбере дали няма да има нужда от удължаване на срока за електронно преброяване поради проблемите със системата, които започнаха още в първите часове на кампанията поради хакерски атаки.

Заместник-председателя на НСИ Дияна Янчева обясни в сряда, че опитите за кибератаки са били няколко – първата е дошла от Швеция още в първия ден, а по-късно е имала мощна атака и от Китай.

По публикацията работи: Ралица Димитрова