След 20 години: Откриха случай на разменени бебета в Испания

474

В Испания бе разкрит случай на размяна на две бебета. Грешката е била разкрита след 20 години, когато едното от момичетата си направило ДНК тест. Той показал, че тя не е дъщеря на на предполагаемите си родители

Според властите в Испания причината за размяната на децата е човешка грешка  в родилното отделение. Случаят е установен след като едно от момичетата случайно е разбрало, чрез ДНК тест, че не е дъщеря на предполагаемите си родители, предаде Асошиейтед прес.

„Това е било човешка грешка и ние не сме могли да установим кой е виновен“, заяви на пресконференция Сара Алба, здравен ръководител на автономната област Риоха.

„Системите тогава са били различни и не са били така компютризирани като сега“, каза тя, уверявайки, че това не би могло да се случи отново.

Новородените били разменени през 2002 г., след като се родили с пет часа разлика помежду си в болница в Риоха. И двете бебета били в кувьоз.

Жената, която първа открила, че е била дадена на погрешни родители, сега е на 19 години и иска обезщетение от 3 милиона евро от местните здравни власти, съобщават от Дарик.

Алба направи изявлението, след като местният вестник „Риоха“ съобщи за размяната днес.

Според изданието другата жена, която като бебе била дадена на погрешни родители, е уведомена за грешката.

По публикацията работи: Ралица Димитрова