Днес е Малка Богородица. На този ден жените не бива да работят

343

Днес православната църква отбелязва църковния празник за Рождеството на Пресвета Богородица.Това е един от 12-те най-големи православни празници

Празникът е известен още и като Малка Богородица, вероятно заради това, че на него се почита раждането на едно свято момиченце, което да стане Божия майка.

В календара на Българската православна църква този празник винаги се отбелязва да 8 септември. Днес десетки манастири, храмове и църкви в страната чествам своя празник.

Празникът се отбелязва предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа.Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита и не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

На празника Малка Богородица жените носят дарове в църквата – кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица.

На този ден всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан. От този курбан се раздава на бедните, защото се приема, че Светата дева е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата.

 На днешният празник имен ден празнуват Мария, Борис, Богдан, Богомил, Богомила, Богомир и други.

По публикацията  работи: Ралица Димитрова