Хакерска атака срещу системата на Националното преброяване още в първия ден

43

Хакерската атака срещу системата на Националното преброяване още в първия ден от нейната работа

Това съобщи зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

„Взети са всички мерки. Хакерската атака е отразена още от първата степен на защита, а те са четири. Смятам, че няма да имаме проблеми“, коментира тя.

„Тази атака е един добър тест на системата за сигурност, която сме изградили. Очакваме подобни атаки, които дори може би не са злонамерени, а по-скоро са възможност на някой да се изяви. Понякога атаките са не за да се източат данни, а за да се задръсти системата, да не може да работи нормално“, посочиха още от НСИ.

В рамките на пресконференцията бяха блокирани IP адресите, от които се излъчват атаките.

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски заедно с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов откриха официално „Преброяване 2021“ на пресконференция.

За нас това е един много емоционален ден. Преброяването е задача, която се случва веднъж на 10 години. Това за мен е петото преброяване, в което участвам. Електронното преброяване 2021 година започна в 00 часа. Първата регистрация беше още в първата минута. До 7 часа имаме преброени 3571 души, като почти половината са в София  – 1503, във Варна са 321, в Бургас – 241, в Пловдив – 229”, разкри председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Според Цветарски се очаква засилен интерес към преброяването. От НСИ се надявам да се самопреброят около 70% от населението. Онлайн българите могат да се преброят до 17 септември. От 18 септември до 3 октомври служители ще посещават домовете ни, за да съберат уникални кодове, които се генерират след онлайн преброяването. Заедно с тях тези, които не са се самопреброили, ще могат да го направят в дома си на хартия. Глобата при отказ за участие в преброяването е 160 лв.

„Само преброяването ще ни даде пълната картина за страната ни – от най-големия град до най-малкото селце. Като икономист, а и в ролята си и на вицепремиер, и на експерт, аз наистина вярвам, че само така можем да взимаме правилните решения. Само ако знаем всичко за страната, можем да търсим правилните политики, работещите и ефективни стратегии. Преброяването ще повиши представителността на взетите решения”, каза още вицепремиерът.