Румъния пред политическа криза: Управляващата коалиция се разпада

34

Политическа криза се задава в съседна Румъния, след като един от двата по-малки партньори в трийпартийното правителство обяви, че изтегля министрите си. С напускането на малкия коалиционен партньор, управляващата коалиция губи абсолютното си мнозинство от 56%

Центристката партия „Съюз за спасение на Румъния – Свобода“ настоява за оставката на премиера Флорин Къцу. С напускането на малкия коалиционен партньор, управляващата коалиция губи абсолютното си мнозинство от 56%.

Раздорът в коалицията настъпи, след като беше уволнен министърът на правосъдието, който беше от „Съюз за спасение на Румъния – Свобода“. Той беше отстранен заради несъгласие с премиера за финансиране на инфраструктурни проекти в общините.

След оттеглянето на министрите от коалицията, следва да се гласува вот на недоверие в парламента. Нестабилно мнозинство се нареди зад вота на недоверие срещу румънското правителство, който според съобщенията e бил подаден в петък (3 септември), но развитието остава непредсказуемо, тъй като всяка от трите сили, желаещи да свалят либералния премиер Флорин Къцу, има различна цел, пишат от Actualno.

Социалдемократите (PSD) настояват за предсрочни избори, докато реформаторският USR-PLUS иска да запази непокътната коалицията си с либералите. Ако това разнообразно ad-hoc опозиционно мнозинство оцелее до вота на недоверие и той бъде подкрепен, то правителството със сигурност ще се разпадне, оставяйки след себе си голяма политическа криза и вероятно предсрочни избори за първи път в Румъния през последните десетилетия, съобщава „Румъния Инсайдер“.

Шансовете за друга коалиция USR-PLUS/PNL/UDMR, макар и яростно подкрепяни от президента Клаус Йоханис, зависят от задълбочените промени в PNL, включително загубата на Флорин Къцу на вътрешните избори през септември. Не е невъзможно, но е висока цел.

По публикацията работи: Ралица Димитрова