Сезонът на туршиите наближава. По стара традиция във всяко домакинство у нас се приготвя зимнина, с която през зимните месеци се гощава цялото семейство. Но кои са традиционните български туршии, които са приготвяли нашите предци.
Царска туршия
Продукти:
3 кг камби
2 глави целина
2 глави чесън
2 връзки магданоз
2 кг моркови
3 глави карфиол
За маринатата:
черен пипер на зърна
дафинов лист
бахар
1 ч.ч. сол
2 ч.ч. захар или мед
1 ч.ч. олио
1,5 л вода
1,5 л оцет
Начин на приготвяне:
1. Зеленчуците се почистват и се нарязват на парчета. Разбъркват се добре.
2. Продуктите за маринатата се сместват и се сваряват. Смесваме и сваряваме продуктите за маринатата.
3. Зеленчуците се заливат с врялата марината, разбъркват се 5-6 минути. След това се прецеждат и се подреждат в буркани. Бурканите се доливат с изстиналата марината.
4. Бурканите с туршия не се стерилизират. Съхраняват се на студено място.
Сурова рязана туршия
Продукти:
4 кг червени чушки, може камби
1 кг моркови
2 кг карфиол
2 глави целина с листата
2 кг зелени доматчета
хрян на вкус
За саламурата:
500 мл оцет
700 мл вода
100 г сол
Начин на приготвяне:
1. Чушките се измиват и се почистват от семките и дръжките. Нарязват се на парчета. Останалите зеленчуци също се почистват и измиват.
2. Нареждат се в буркани, като между тях се редят розички карфиол, парчета моркови, парчета целина, парчета зелени доматчета, нарязани скилидки чесън и парченца хрян
3. Приготвя се студена саламура от оцета, водата и солта. Заливат се зеленчуците в бурканите. Зеленчуците се притискат с венче от лозови клонки.
4. Туршията се съхранява на студено, като през първата седмица се претака всеки ден.
Пълнени камби със зеле, карфиол и моркови
Продукти:
1-2 кг камби
1 малка глава карфиол
3 моркова
1/2 зелка
1 връзка целина
5-6 скилидки чесън
250 мл ябълков оцет
1 с.л. кленов сироп или захар
2 с.л. сол
1 л вода
Начин на приготвяне:
1. Отрязват се капачетата на камбите. С помощта на чаена лъжичка се издълбават семките им.
2. Останалите зеленчуци се нарязват на малки парченца и се разбъркват добре.
3. Камбите се пълнят със сместа от зеленчуци, като се притискат. След това се подреждат с отвора нагоре в добре измити стъклени буркани. Оставят се свободни няколко сантиметра под горния ръб на бурканите.
4. Оцетът, солта, сиропът и водата се слагат в тенджерка и сместа се оставя да заври. След 5 минути се дърпа от котлона.
5. Горещата саламура се излива върху зеленчуците. Бурканите се затварят добре и се обръщат с капачките надолу. Оставята се да изстинат. След това се съхраняват на хладно или в хладилник.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment