Новият вариант на Covid Мю е все по-близо: Достигна съседна Гърция

138

Новият вариант на Ковид Мю, открит за първи път в Колумбия, е достигнал и до съседна Гърция. В страна са регистрирани шест нови случая на новата мутация на вируса

Шест случая на новия COVID „Мю“ са потвърдeни в Гърция, съобщава „Катеримини“. Здравните власти са установили наличие на мутиралия вариант на коронавируса в проби, взети на международното летище „Елефтериос Венизелос“ в Атина.

Той е бил регистриран и при пациенти в областта на Атика и в северните района на полуостров Пелопонес, съобщават от novini.bg.

Пълното наименование на мутацията е  В. 1.621. Тя е идентифицирана за първи път през януари тази година в Колумбия.

От Световната здравна организация предполагат, че вариантът „Мю“не се влияе от ваксините, които се прилагат към днешна дата.

До момента новата мутация е доказана и в няколко южноамерикански страни и в Европа, като има даже тенденция на глобално намаляване до 0,1% от всички секвенирани проби. В „родната“ си Колумбия обаче „Мю“ е откриван в 39% от пробите и така остава рискът от вълна, пишат още от БТВ.

Според здравните експерти вариантът има мутации, които има опасност да го направят неподатлив на прилаганите към момента COVID ваксини. В бюлетина на СЗО обаче се подчертава, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди това.

По публикацията работи: Ралица Димитрова