Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет

133

Законът за Националната служба за охрана е приет. Това обяви председателят на Народното събрание Ива Митева

В началото на заседанието на Народното събрание тя предложи да включат гласуването на законопроектите в днешния дневен ред.

Това доведе до поредицата от процедури по начина на водене, както и до бурни скандали и престрелките между представителите на „Има такъв народ“ и ГЕРБ. Затова Ива Митева обяви 30-минутна почивка и свика Председателски съвет на Народното събрание.

След почивката тя съобщи решението си Законът за НСО да бъде обявен за приет.

Предложих процедура за връщането на гласуването по двата законопроекта. Тук, в пленарна зала, чух, че правилникът не е бил нарушен и че решенията, които са били взети, са валидни.

Председателят на НС не е прекратил заседанието, след като е установил кворум. Продължил е заседанията и по искане на Мая Манолова е направена проверка на кворума преди прегласуване на законопроекта. Установява се наличие на кворум – 125 присъстващи. Веднага след това е проведено гласуване, при което „за” са гласували 102 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на закона за НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители”, категорична бе председателката на Народното събрание.

Решението и доведе до нови критики от страна на депутатите от ГЕРБ. Според Десислава Атанасова за час Митева е променила драстично мнението си относно законопроекта. Тя посочи, че в началото на заседанието председателят на парламента е искала да прегласуват двата законопроекта, тъй като процедурата не е спазена.