Подготвя се откриването на нова фериботна връзка при Русе

46

Това коментира Стефан Янев от трибуната на парламента

„Подготвя се откриването на нова фериботна връзка Русе-Гюргево, капацитетът там ще е около 200 автомобила на ден, това ще донесе допълнително облекчение и в тежкотоварния трафик“, това заяви служебният министър-председател Стефан Янев в отговор на депутатски въпрос в парламента.

„ГКПП „Дунав мост“ при Русе не е единственият, който изпитва затруднение в момента. Мини-кризи в последните няколко месеца е имало и на другия „Дунав мост“ при Видин. В момента има кризи и при границата с Турция и с тази със Сърбия. От една страна са свързани с факта че потокът от пътници е увеличен. Чисто сезонно увеличен пътникопоток има между Западна Европа и Турция с турските граждани, които живеят и работят в западна Европа, което затруднява и обработката на документите и физическите проверки и в персоналните автомобили и тежкотоварните. ПСР тестовете допълнително забавят процедурата“, каза Янев.

По думите му организацията е максимално добра.

Той поясни, че е наясно с това, че буферният паркинг на територията на Русе не е достатъчен, но имало почти готов проект за нов с капацитет над 200 автомобила.

„Специално за „Дунав мост“ сме наясно, че имаме нужда от поне 2-3 моста над реката, в района на Русе има почти готов проект, има интерес и провеждаме разговори, но това разбира се е дългосрочен проект, не за две седмици“, каза още той.